Tuesday, July 10, 2012

MENU RAMADHAN 2012:SUMSUM PANDAN BERSIRA SIRAP GULA

LUNCH DGN ASAM PEDAS DG AYAM GORENG KUNYIT RANGUP2 MMG RASA NK BERTAMBAH2 RASA NYA..HUHU... UTK DESERT SKALI MKN PETANG LAH KAN ELLY BUAT SUMSUM PANDAN.
MUDAH SAJA BUATNYA..SEDAP DI HIDANGKAN SEJUK2.. RESEPI NIE ELLY AMBIL DR KOGSI RESEPI. BYK RESEPI SUMSUM..TP YG NIE ELLY TERTARIK NK BUAT.. INI ELLY OLAH IKUT KEMUDAHAN SENDIRI.

SUMSUM

  • 100G TEPUNG BERAS
  • 100G TEPUNG JAGUNG
  • 2 KOTAK SANTAN AYAM BRANDS(200ML X 2)
  • 250ML SUSU CAIR
  • 5 HELAI DAUN PANDAN KISAR DGN 1CUP AIR (TAPIS & AMBIL AIR PANDAN)
  • 900ML AIR
  • PEWARNA HIJAU
  • GARAM SECUKUP RASA

SIRAP GULA MELAKA:


  • 1 KETUL GULA KABUNG
  • 2 KPG GLA MELAKA
  • 1 HELAI DAUN PANDAN
  • AIR SECUKUP NYA
CARA-CARA MEMASAK SUMSUM


  1. SATU KAN SEMUA BAHAGIAN SUMSUM..KACAU SEBATI
  2. MASAK DI ATAS API SEDERHANA & KACAU SAMPAI LIKAT N BERKILAT( SERTA ADA LETUPAN KECIL)
  3. TUTUP API DAN MASUK KAN KEDLM BEKAS
  4. SEJUKAN 
  5. SEDIAKAN SIRAP GULA MELAKA JUGA DISEJUKAN
  6. SETELAH SEMUA SEJUK DI DLM PETI SEJUK BOLEH LA DI HIDANG KAN DGN SIRAAN GULA MELAKA
**SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!