- PARI/IKAN ISI/BAWAK/KEMBONG ETC (IKUT LAH SELERA ANDA..IF BAWAL SELALU SY GORENG KUNYIT DULU)
- 5 BIJI BWG KECIL( YG SIZE BIJI MATA TU)~KISAR
- 5 BIJI BUAH KERAS~KISAR
- 6 TBSP CILI KISAR
- 2CM BELACAN (GORENG & KISAR)
- DAUN KESOM
- DAUN KARI
- BUNGA KANTAN
- 1 SUDU KECIL HALBA
- GARAM/GULA@ PERASA SECUKUP RASA
- 3 KPG ASAM KEPING
- 1 BIJI TOMATO
- BENDI
- GORENGKAN BELACAN DGN 2TBSP MINYAK .KETEPIKAN
- TAMBAH MINYAK DLM KUALI GORENG BELACAN TADI. TUMIS HALBA,DAUN KARI NAIK BAU
- MASUKKAN BWG KECIL KISAR TADI..TUMIS GARING SIKIT
- MASUKAN BAHAN KISAR YG LAIN(CILI KERING,BELACAN,BUAH KERAS)
- NAIK BAU TUMISAN TADI N PECAH MINYAK SEDIKIT MASUK KAN BUNGA KANTAN & D.KESOM
- MASUK KAN SECWN AIR DGN ASAM KEPING SEKALI
- RENIH KAN ATAS API PERLAHAN
- MASUKAN TOMATO,IKAN & BENDI.
- RENIH SAMPAI PEKAT
- SEDIA DI HIDANG KAN SELAMAT MENCUBA
**RESEPI INI DI OLAH UTK KEMUDAHAN SAYA ..RESEPI ASAL BOLEH LIHAT DI BLOG KAK NANI ROSTAM
No comments:
Post a Comment
THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!