Monday, July 16, 2012

MENU RAMADHAN 2012:TOSEI

LUNCH HARI NIE TOSEI AJE... MLM PLAN MEE HAILAM.. DH LAMA SGT X MAKAN MEE HAILAM A.K.A MEE HITAM.. TP CM TERINGIN NK BUAT MEE MAMAK.. TGK LAH KEADAAN KERAJINAN ELLY..COZ PASTE UTK MEE MAMAK X BUAT PUN LAGI..HUHU.. TOSEI HARI NIE DGN KARI PARPU@DHAL.. NK BUAT ALU GOBI JADI TOSEI PURE TP HEHEHE MALAS PLAKK..TGK LAH KALAU RAJIN EKK..

  • 1 CWN KACANG TOSEI (KACANG PUTIH)
  • 3CWN BERAS 
  • 1 TSP HALBA
  • 1 TSP GARAM
  • 1 CWN NASI SEJUK( UTK MENGEBUKKAN TOSEI & PROSES PERAM)


CARA-CARA:

  1. RENDAM KACANG PUTIH ,HALBA & BERAS SEKURANG2 NYA 6JAM
  2. KISAR NASI SEJUK DGN AIR PERAM SEMLMAN
  3. JGN MASUKKAN GARAM MASA PEMERAMAN ( MASUKKAN MASA NK MULA MASAK)
  4. ADUNAN AKN MENJADI SEGANDA
  5. JGN TERLALU CAIR JGN TERLALU PEKAT BANCUHAN TUE NA..
  6. DH JADI ADUNAN TOSEI YG DIPERAM BOLEH LA MASAK MCM KUEH KETAYAP TU KAT KUALI LEPER..
  7. LEBIHAN ( YG X DER GARAM TAU) BOLEH DISIMPAN DLM PETI SEJUK SELAMA 3 -4 HARI)




4 comments:

  1. rajinnya buat tosei dgn kuahnya sekali lak tu

    ReplyDelete
  2. mama aryan.. kena rajin gak sbb nk mkn tosei saja x tertelan nanti..meh mama aryan jemput makan..

    ReplyDelete
  3. rajin benoler yerk.. akakni nak makan tosei gi kedaijer....

    ReplyDelete
  4. tibe ler rajn nyer.. kalu idak..hmm idak berasap dapo teman.. suami udah riso..sbb rajin sbelum pose..kang taim pose haramm rajin nyer...heheheh

    ReplyDelete

THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!