Monday, July 16, 2012

MENU RAMADHAN 2012:KARI PARPU@DHAL


NIE GU MAKAN NGN TOSEI.. SAMBAL NYIOR X NAK BUAT LA..ELLY SORANG JER PUN YG MKN TU PUN SIKIT.. MEMBAZIR JER.. JOM TGK RESEPI KARI PARPU:


  • JINTAN MANIS
  • JINTAN PUTIH
  • HALIA
  • CILI KERING
  • 5 BIJI BWG KECIL KISAR KASAR
  • 2 BIJI CILI HIJAU
  • 2 TBSP REMPAH KARI DAGING
  • AYAM POTONG KECIL2
  • KACANG DHAL (RENDAM SEMALAM)
  • CARROT/KCG PANJANG/UBI/TERUNG BULAT
  • TOMATO BELAH 4
  • 1 CWN SANTAN

CARA-CARA:

  1. TUMIS BAHAN KERING ,WANGI MASUKKAN BWG KISAR ,HALIA,CILI KERING
  2. MASUKKAN REMPAH KARI TUMIS SEBENTAR
  3. MASUKKAN DHAL ,AYAM KACAU SEBATI
  4. MASUKAN CILI HIJAU,KAROT & UBI BIAR MENDIDIH (API KECIL)
  5. DH LEMBUT MASUKKAN KCG PANJANG & TOMATO 
  6. RENIH SAMPAI PEKAT.
SELAMAT MENCUBA!!1


No comments:

Post a Comment

THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!