**gambar goggle na.. paste yg elly buat x ambil pun gambar..mula masak 6pm dah x sempat nk bergambar
PASTE SCHEZUAN:
- 1 TSP LADA SCHEZUAN ( SEBETULNYA PATUT ADA LADA SCHEZUAN TP MANA PLAK NK MENCARI SO ELI GANTI LADA HITAM JE LAH.. )
- 1 TSP BIJI BIJAN
- 5 BIJI BWG KECIL
- 10 TANGKAI CILI KERING
- 2 ULAS BWG PUTIH
- -HALIA DI HIRIS ( X PERLU KISAR)
- -GULA UTK PERASA
*** SEMUA BAHAN DI ATAS DI GORENG DGN 2TBSP MYK DGN API KECIL SEHINGGA CILI BERTUKAR GELAP.ANGKAT DAN KISAR HALUS
BAHAN PERAPAN :
- ISI AYAM DADU (IKUT SUKA LA BONELESS KA ATAU BERTULANG)
- 3 TBSP KICAP CAIR
- 2 TBSP SOS TIRAM
- GARAM SEDIKIT
***PERAP BAHAN2 DI ATAS
CARA-CARA:
- BAHAN KISAR TADI DI TUMIS DGN SEDIKIT MYK DGN API PERLAHAN SEHINGGA PECAH MINYAK JADI PASTE
- PANASKAN KUALI MASUKKAN SUKU CAWAN MYK @ YG BERSESUAIAN
- GORENG HALIA & DAUN BAWANG SEKETIKA
- MASUKKAN AYAM GORENG GARING
- SETELAH AYAM MASAK PENUH MASUK KAN PASTE TADI DAN PERASA KAN GULA SECUKUPNYA
- TABUR DAUN BAWANG ..MAKAN BERSAMA NASI PANAS..SEDAPPPP!!
***nie pun hasil carian goggle yg rupa paras lauk tu sehampir mungkin dgn yg eli masak tadi... mmg x sempat nk ambil gambar sbb dh dekat masuk waktu berbuka.. huhu..hidang2 terus jer azan apalagi ngap trus ank2.. Anak2 suka..suami kurang suka sbb dia minta lain kali ayam di goreng tepung dulu.. hmm lain kali kena buat selera hubby.
No comments:
Post a Comment
THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!