Friday, July 6, 2012

MENU RAMADHAN 2012: CENCARU SUMBAT DAUN KARI



CUBA RESEPI CENCARU SUMBAT DAUN KARI..BUKAN SUMBAT DAUN KARI TAU.. HAHAHA.. CUMA LAINKAN SIKIT.. OKAY ..SLALU KAN SUMBAT SAMBAL N GORENG JER..SO APA KATA KALI NIE LAIN SKIT SUMBAT GORENG IKAN DGN BAWANG DAN DAUN KARI..HMMM LAGI WANGI TAU.. OKEH RESEPI SAMBAL IKUT LAH CITARASA MASING2.. DI SINI ELLY SERTAKAN SKALI RESEPI ELLY.. SELAMAT MENCUBA!!



SAMBAL SUMBAT:
  • CILI KISAR
  • BAWANG KECIL KISAR HALUS
  • 1 ULAS BAWANG PUTIH
  • 1TBSP SOS TOMATO
  • GULA N GARAM SECUKUP RASA
BAHAN GORENGAN:

  • IKAN CENCARU
  • SERBUK KUNYIT
  • GARAM
  • DAUN KARI 
  • HIRISAN BAWANG BESAR


CARA-CARA:

  1. BAHAN SUMBAT DI TUMIS WANGI
  2. MASAK HINGGA KERING 
  3. JGN HANGIT TAU!
  4. LUMUR IKAN DGN GARAM & SERBUK KUNYIT
  5. SUMBATKAN SAMBAL DLM IKAN
  6. GORENG MASAK SEBELUM ANGKAT MASUKKAN DAUN KARI DGN BAWANG BESAR YG DIHIRIS SAMPAI NAIK BAU..
  7. TUTUP API DAN ANGKAT 
  8. BOLEH LA DI HIDANGKAN DGN NASI PANAS2...


SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!