RESEPI NIE GILER MUDAH & SEDAP..DOH BOLEH BUAT SIAP2 N SIMPAN UTK MASAK SAHUR.. UBI PUN SAMA..LEH MASAK SIAP2 N SIMPAN DLM FRIDGE.. SAHUR PANASKAN..
ELLY SERTAKAN RESEPI SKALI..SEDAP MAKAN WAKTU PANAS2.. DH SEJUK AGAK LIAT SIKIT..NAMUN ADA PETUA UTK LEMBUT WALAU SEJUK..TAPI ELLY BELUM PERNAH CUBA..TP KENAPA X CUBA.. SENANG AJA JWPAN NYA..BAHAN X CUKUP..HEHEHHEHE
DOH PUREE:
- 2 cawan (cup) tepung gandum
- 2 sudu besar (tbsp) minyak masak panas
- 1/2 sudu kecil (tsp) gula.
- garam
- air utk doh
ALU GOBI:
- 6 biji kentang. Potong dadu.
- 2 biji bawang kecil dihiris halus.*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 sudu kecil (tsp) biji jintan putih.*
- 1 sudu biji sawi*
- 2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
- 5 tangkai cili kering*
- garam secukup rasa
- CAMPUR KESEMUA BAHAN DOH N ULI SAMPAI X MELEKAT
- REHATKAN SELAMA 20MIN @ LEBIH (TUTUP DGN TUALA LEMBAB)
- CANAI ADUNAN NIPIS MCM CAPATI
- GORENG API SEDERHANA PANAS
CARA-CARA MASAK ALU GOBI:
- TUMIS BAHAN2 TUMIS*
- NAIK BAU MASUKKAN UBI DAN SERBUK KUNYIT
- RENIH SAMPAI UBI LEMBUT
- KALAU NK DADU BIARKAN DADU KALAU X LENYEK2 KAN SEDIKIT UBI TUE..
TIPS LEMBUT KAN PUREE ..CAMPURKAN SUSU TEPUNG..X TAU LAH BETUL KER X SBB X PERNAH CUBA
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment
THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!