Friday, July 6, 2012

MENU RAMADHAN 2012: ALU GOBI & PUREE




RESEPI NIE GILER MUDAH & SEDAP..DOH BOLEH BUAT SIAP2 N SIMPAN UTK MASAK SAHUR.. UBI PUN SAMA..LEH MASAK SIAP2 N SIMPAN DLM FRIDGE.. SAHUR PANASKAN..
ELLY SERTAKAN RESEPI SKALI..SEDAP MAKAN WAKTU PANAS2.. DH SEJUK AGAK LIAT SIKIT..NAMUN ADA PETUA UTK LEMBUT WALAU SEJUK..TAPI ELLY BELUM PERNAH CUBA..TP KENAPA X CUBA.. SENANG AJA JWPAN NYA..BAHAN X CUKUP..HEHEHHEHE



DOH PUREE:
  • 2 cawan (cup) tepung gandum
  • 2 sudu besar (tbsp) minyak masak panas
  • 1/2 sudu kecil (tsp) gula.
  • garam
  • air utk doh

ALU GOBI:


  • 6 biji kentang. Potong dadu.
  • 2 biji bawang kecil dihiris halus.*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 sudu kecil (tsp) biji jintan putih.*
  • 1 sudu biji sawi*
  • 2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
  • 5 tangkai cili kering*
  • garam secukup rasa
 CARA-CARA BUAT DOH:

  1. CAMPUR KESEMUA BAHAN DOH N ULI SAMPAI X MELEKAT
  2. REHATKAN SELAMA 20MIN @ LEBIH (TUTUP DGN TUALA LEMBAB)
  3. CANAI ADUNAN NIPIS MCM CAPATI 
  4. GORENG API SEDERHANA PANAS 
CARA-CARA MASAK ALU GOBI:

  1. TUMIS BAHAN2 TUMIS*
  2. NAIK BAU MASUKKAN UBI DAN SERBUK KUNYIT
  3. RENIH SAMPAI UBI LEMBUT
  4. KALAU NK DADU BIARKAN DADU KALAU X LENYEK2 KAN SEDIKIT UBI TUE..
TIPS LEMBUT KAN PUREE ..CAMPURKAN SUSU TEPUNG..X TAU LAH BETUL KER X SBB X PERNAH CUBA

SELAMAT MENCUBA!!!



No comments:

Post a Comment

THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!