Saturday, January 29, 2011

KARI AYAM

-1 EKOR AYAM (BASUH DAN TOSKAN)

**utk ditumis**
-BAWANG BESAR HIRIS
-HALIA 2INCH HIRIS HALUS
-DAUN KARI
-KELENGKAP (KAYU MANIS/BUNGA LAWANG)
-HALBA 1 SUDU
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
-BAWANG GORENG PAKET 4 SUDU1 
-REMPAH KARI DAGING BABAS + ALAGAPAS
-KERISIK 2 SUDU
-SANTAN SEHENGGET
-TOMATO 3 biji di belah 4
-4 biji UBI

Cara-cara:

1.Tumis  bahan yg ditandakan sampai wangi..kecuali bawang goreng..setelah wangi best jer bau masukkan rempah..goreng jap rempah tue.api jaga yer..kang hangit plak rempah.masuk sdikit air masak sampai pecah minyak..masuk bawang goreng. n tomato 1 biji..

2.Masukan ayam tadi goreng2 jap lam rempah tue..masukan KERISIK N SANTAN..

3.pastu masuk kan air sedikit nak kasi masak itu ayam.. Rasa dh 1/2 empuk ayam masukan ubi n tomato yg lebih 3 biji tadi..dh empuk ubi, tabur bawang goreng skit n siap la!!!!!

No comments:

Post a Comment

THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!