Saturday, June 30, 2012

MENU RAMADHAN 2012:BEEF CASEROL




OK NIE MEMANG MENU YG BER KALORI TINGGI BAH KAN KOLESTROL TINGGI..TP SKALI SKALA APA SALAHNYA... (MATA DI ATS,TGN DI BAHU) SKALI SKALA LA SGTT... UTK SAHUR PUN BOLEH KANN..



BAHAN-BAHAN:

  • DAGING CINCANG
  • THYME KERING
  • SERBUK LADA HITAM
  • SERBUK BUAH PALA
  • MYK UTK MENUMIS
  • TOMATO PUREE/TOMATO TIN
  • 1 TIN SUP CENDAWAN KIMBALLS/SERBUK SUP CENDAWAN MAGGI
  • BAWANG BESAR DIDADU
  • BAWANG PUTIH DICINCANG HALUS
  • PASTE CILI KERING SEDIKIT
  • GARAM GULA SECUKUP RASA



BAHAN LAYER:


  • CREAM CHEESE
  • CHEEDAR CHEESE
  • SUSU SEGAR
  • MOZARELA PARUT SECUKUPNYA




CARA-CARANYA:


  1. DAGING DI PERAP BERSAMA THYME ,SERBUK BUAH PALA & LADA HITAM
  2. TUMIS BWG BESAR,PUTIH NAIK BAU
  3. MASUKKAN CILI PASTE SEDIKIT (OPTIONAL)
  4. TOMATO PUREE @ TOMATO TIN (BLEND BIAR HANCUR)
  5. MASAK SEKETIKA
  6. MASUKAN DAGING HINGGA MASAK & PEKAT   
**KETEPIKAN DAN SIAPKAN BEKAS MEMBAKAR

CARA MEMASAK BAHAN LAYER:

  1. CREAM CHEESE & CHEEDAR CHEESE DI MASAK DGN SUSU SEGAR.. KACAU HINGGA SEBATIAN LARUT DAN SEDIKIT PEKAT

OK SO ..... DH SIAP SEMUAKAN.. LAPISAN PERTAMA MASUKKAN DAGING DI IKUTI SOS CHEESE DAN TABURKAN MOZARELLA CHEESE DAN ULANG LANGKAH SEMULA DAN DI AKHIRI DGN SOS CHEESE.. DAN TABURKAN MOZARELA.. SPRINKLE DGN HIRISAN PARSLI X DER X PER X YAHH..


BAKAR DLM KETUHAR OVEN SELAMA 30-40 MIN ..SIAP DI HIDANGKAN PANAS2... SELAMAT MENCUBA!!


**HIDANGAN INI INSPIRASI DR BLOG BLOG KAK IDA KOLEKSI 1001 RESEPI CUMA SY OLAH MENGIKUT CITA RASA SY.. KALAU NK TRY VERSI KAK IDA SILA LAHH...


No comments:

Post a Comment

THANKS FOR UR COMMENT YG MEMBINA!!!